1. Lalwani, S. Impact of thermal processing on micronutrients and physical stability of milk and cream at dairy production scale / S. Lalwani [et al.] // International Dairy Journal. 2024. Vol. 153. 105901. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.105901

2. Попова, Н. В. Ультразвуковая кавитация как фактор гомогенизации восстановленного молока-сырья и продуктов на его основе / Н. В. Попова // Вестник Южно-Уральского государственного университета. Серия: Пищевые и биотехнологии. 2015. Т. 3, № 3. С. 44–54. https://doi.org/10.14529/food150307; https://elibrary.ru/uhajdz

3. Danesi, L. Preliminary investigation towards the use of infrared technology for raw milk treatment / L. Danesi [et al.] // Foods. 2024. Vol. 13(7). 1117. https://doi.org/10.3390/foods13071117

4. Azis, R. Application of infrared with different waves and its effect on organoleptic of dairy milk. / R. Azis, M. H. Hakim // Chalaza Journal of Animal Husbandry. 2021. Vol. 6(1). https://doi.org/10.31327/CHALAZA.V6I1.1385

5. Mercatante, M. M. Microwave-assisted thermal processing of whole cow's milk: kinetic modelling of vitamin C and colour degradation / M. M. Mercatante [et al.] // International Dairy Journal. 2025. Vol. 167. 106289. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2025.106289

6. Тимакова, Р. Т. Радиационная обработка молока / Р. Т. Тимакова // Молочная промышленность. 2020. № 5. С. 30–31. https://doi.org/10.31515/1019-8946-2020- 05-30-31; https://elibrary.ru/sbclgs

7. Мусина, О. Н. Радиационная обработка ионизирующим излучением продовольственного сырья и пищевых продуктов / О. Н. Мусина, К. Л. Коновалов // Пищевая промышленность. 2016. № 8. С. 46–49. https://elibrary.ru/wmqwox

8. Singla, M. Application of ultrasound in combination with other technologies in food processing: A review / M. Singla, N. Sit // Ultrasonics sonochemistry. 2021. Vol. 73. 105506. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2021.105506

9. Zhang, W. Effects of microfiltration combined with ultrasonication on shelf life and bioactive protein of skim milk / W. Zhang [et al.] // Ultrasonics Sonochemistry. 2021. Vol. 77. 105668. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2021.105668

10. Будкевич, Р. О. Физические характеристики казеина при обработке высоким давлением в растворе / Р. О. Будкевич [и др.] // Пищевые системы. 2018. Т. 1, № 3. С. 4–12. https://doi.org/10.21323/2618-9771-2018-1-3-4-12; https://elibrary.ru/ybszjz